Florence maritime
Als halfzusje van Florence is ook Florence Maritime vrij mollig en zacht van inborst. Maar met haar subtiel oosters tintje weet ze zich duidelijk te onderscheiden.
Met een fijn laagje gedroogd zeewier net onder de witschimmelkorst geeft Florence Maritime zichzelf een subtiel oosters tintje. Een handgeschepte geitenbrie met de smaak van zilt zeewier op een bedje van veredelde romigheid. Zeewier is het voedsel van de toekomst: voedzaam, gezond en delicieus. Lees meer over de vele gezondheidsvoordelen van zeewier.
Florence in 8 stappen
Vraag je je wel eens af hoe we biologische geitenmelk omzetten naar onze heerlijke, rauwmelkse geitenbrie met de naam Florence? We vertellen het je graag in 8 stappen. Lees meer.
Wil je onze productfiche met voedingswaarden inkijken? Contacteer ons en we sturen je een link naar onze downloadpagina.
-
De kaasmakerij en de boerderij zijn biologisch gecertificeerd en worden door dezelfde instantie gecontroleerd, nl. Quality Partner. Een transparante garantie voor onze klanten en consumenten.
De activiteit van Karditsel wordt door de overheid ook officieel erkend als een ambacht. Bij de toekenning houdt de Commissie Ambachtslieden rekening met de hoofdzakelijk manuele aspecten en het authentieke karakter van de activiteit, het belang van handenarbeid en de kennis gericht op kwaliteit, traditie, creatie of innovatie.
-
De kaasmakers van Karditsel verwerken binnen de 48 uur de melk uit de koeltank van geitenboerderij Goerenhof. De melk uit die koeltank heeft een temperatuur van 2 à 3 °C. Vervolgens wordt die melk in de kaasmakerij opgewarmd tot stremtemperatuur. Afhankelijk van het product is dat 22 °C of 34 °C. Dus geen pasteurisatie waarbij de melk tot 73 °C wordt opgwarmd en dan weer afgekoeld. Door de rauwmelkse verwerking blijven alle nuttige bestanddelen in de melk behouden, met name melkzuurbacteriën, gisten, schimmels, enzymen en vitaminen. Een garantie voor smaak en karakter en een kaas die blijft getuigen van de bodem waar de melk uit voortkomt.
-
Mouler à la main à l'aide d’une louche ou d’une pelle à brie … Dat is het laag per laag uitscheppen van de wrongel in een kaasvorm. Door de natuurlijke druk van de bovenste lagen wrongel in de kaasvorm ontstaat er een natuurlijke persing die resulteert in een fijne, korrelvrije zuivelstructuur en een fijne smaak.
-
Een romige geitenbrie met een mooie witschimmelkorst: zacht van smaak aan het begin van de rijping en karaktervol in een latere fase.
-
Florence kan door je kaashandelaar versneden worden tot de gewenste grootte.
-
-
-
Het handmatig inzouten van de kazen vergt ervaring en oog voor detail. Onze kazen hebben geen vast gewicht en de zoutdosis moet dan ook telkens per kaas bepaald worden. Nooit te veel, nooit te weinig. Deze methode verhoogt de perifere concentratie van zout (meer dan bij een pekelbad) en vertraagt de penetratie van het zout.
-
Karditsel rijpt met verschillende soorten bacteriën, gisten en schimmels. Ieder type kaas beschikt over zijn eigen biotoop met aangepaste temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie om de gewenste micro-organismen tot ontwikkeling te brengen en ongewenste organismen te weren. Een professionele uitrusting, jarenlange ervaring en toewijding zorgen ervoor dat Karditsel de verschillende rijpingsprocessen kan beheersen. Al is dat met rauwe melk niet altijd even evident. Rauwe melk, in tegenstelling tot gepasteuriseerde melk, is een levend product, wisselend volgens het voer van de geiten en de seizoenen.
-
Stremsel is een complex van dierlijke spijsverteringsenzymen die gebruikt worden om kaas een vaste structuur te geven (stremmen).
-
Wil je onze Florence Maritime leren kennen?
Recepten met Karditsel geitenkaas
Nog meer recepten
Hou ook onze Facebook pagina in de gaten want daar delen we wekelijks een recept met geitenkaas!