Geiten met slimme eetgewoonten

Na veel zenuwachtig getrappel was het in het najaar van 2023 eindelijk zover: onze geiten konden kennismaken met hun gloednieuwe voerstation. Met veel zorg en geduld brachten we de geiten één voor één naar de voederautomaat, waar ze hun eerste portie voer ontvingen. Vanaf dat moment konden ze zelf oefenen terwijl wij nauwlettend toekeken en het voerstation registreerde welke geiten het systeem begrepen. Voor degenen die er wat langer over deden, namen we de tijd om hen herhaaldelijk te begeleiden totdat ze het volledig onder de knie hadden. Ondertussen is de gehele kudde volledig vertrouwd met het nieuwe systeem.

 
 

Slimme Technologie, slimme eetgewoonten

Maar hoe functioneert dit voerstation nu eigenlijk? Wanneer een geit het voerstation binnengaat, moet ze met haar borst een plaat naar voren duwen, waardoor de klapdeurtjes achter haar sluiten. Hierdoor kan geen enkele andere geit erbij, waardoor de geit rustig kan genieten van haar maaltijd.

Voordat het voer wordt verstrekt, moet de geit haar elektronische oormerk voor een sensor houden, die zich aan de linkerkant van het voerbakje bevindt. De machine herkent de geit, berekent de benodigde hoeveelheid voer en levert dit vervolgens af. Na enkele minuten, voldoende tijd voor de geit om haar voer op te eten, wordt de plaat automatisch teruggeduwd. De deurtjes achter de geit gaan open, en ze wordt als het ware zachtjes uit het voerstation geduwd, waarna de volgende geit kan komen eten. Het voerstation houdt nauwkeurig bij welke geit wanneer voer haalt en hoeveel ze ontvangt. Geiten die frequenter komen, krijgen kleinere porties dan geiten die minder vaak langskomen, en er is ook een wachttijd tussen voerbeurten.

 

De juiste portie voor iedere geit

Maar hoe wordt bepaald hoeveel voer elke geit dagelijks ontvangt? De computer berekent dit op basis van de hoeveelheid melk die de geit produceert. Daarnaast hebben we de mogelijkheid om handmatig correcties toe te passen op deze berekening voor bepaalde geiten. Bijvoorbeeld, geiten die voor het eerst lammeren, groeien zelf ook nog, dus zij krijgen wat extra voer. Anderzijds kunnen geiten met overgewicht wat minder voer krijgen. Al deze gegevens worden door ons in het systeem ingevoerd en om die reden voeren we dan ook regelmatig melkmetingen uit, waarbij we 's ochtends en 's avonds nauwkeurig vastleggen hoeveel melk elke geit heeft geproduceerd.

 

Een aanvulling op ruwvoer

Zijn deze droge korrels nu het enige voer dat de geiten voor de kiezen krijgen? Nee hoor, deze korrels zijn een uitgekiende aanvulling op het ruwvoer dat ze krijgen. Geiten eten graag grofvezelig ruwvoer met een hoog percentage langzaam verteerbare vezels zoals in luzerne, takjes en twijgjes…

De basis van hun rantsoen bestaat echter uit half gedroogd gras met klaver. Geiten zijn geen typische grazers zoals schapen en koeien. Ze krijgen hun gras en klaver het liefst voorgeschoteld op de verhoogde voergang. Daar kunnen ze met hun voorpoten tegen gaan staan, waardoor het voor hen lijkt alsof ze het voer uit een boom kunnen plukken. Dat vinden ze fantastisch.

Wanneer ze op de weide lopen, eten ze ook wel wat gras en kruiden, maar slechts een hapje hier en daar. Voor hen draait het meer om genieten en ontspannen dan om een belangrijke maaltijd. Die eten ze dus liefst op hun verhoogde voergang waar het gras en de klaver niet zijn vertrappeld door andere geiten... De korrels die ze via het voerstation krijgen zijn daarop een aanvulling en zorgen ervoor dat de geiten alle nodige stoffen binnenkrijgen.

Volgende
Volgende

Tips voor de perfecte kaasschotel